במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Heart Failure מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים תחת טיפולי דיאליזה עם אבחנה של אי-ספיקת לב, הטיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים מלווה בסיכון מופחת לתמותה מכל-סיבה ותמותה קרדיווסקולארית.
במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את ההשפעות של אנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים על התוצאים הקרדיווסקולאריים בתנאי עולם-אמיתי של חולים עם אי-ספיקת לב תחת טיפולי דיאליזה.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים עשויים לשפר את הישרדות חולים עם אי-ספיקת לב; עם זאת, השימוש בתכשירים אלו מוגבל לשימוש בחולים עם מחלת כליות כרונית בשל סוגיות הנוגעות לבטיחות הטיפול. השפעות אנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים על התוצאים בחולים עם מחלת כליות סופנית ואי-ספיקת לב אינן ידועות.
החוקרים השלימו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי שהתבסס על נתונים ממאגר National Health Insurance Research Database וזיהו חולים שאובחנו עם אי-ספיקת לב ומחלת כליות סופנית שהחלו טיפולי דיאליזה בין תחילת שנת 2021 ועד סוף שנת 2023. התוצאים שנבחנו כללו תמותה קרדיווסקולארית, אשפוז עקב אי-ספיקת לב, תמותה מכל-סיבה, אוטם לבבי חד, אירוע מוחי איסכמי, רה-וסקולריזציה כלילית מכל סוג והופעה חדשה של היפרקלמיה. הם השלימו התאמה של 1:3 בין מטופלים בתכשירים ממשפחת אנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים ובין אלו שלא טופלו בתכשירים אלו במטרה לצמצם את הסיכון להטיה.
במאגר זוהו 50,872 חולים שענו על קריטריוני המחקר ולאחר התאמה ביחס 1:3, 2,176 חולים נכללו בזרוע אנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים ו-6,528 היו בזרוע הביקורת.
הסיכון לתמותה קרדיווסקולארית היה נמוך יותר משמעותית באלו שטופלו בתכשירים ממשפחת אנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, בהשוואה לאלו שלא קיבלו טיפול זה (יחס סיכון של 0.88, רווח בר-סמך 95% של 0.80-0.95), כמו גם הסיכון לתמותה מכל-סיבה (יחס סיכון של 0.88, רווח בר-סמך 95% של 0.83-0.94). הפחתת הסיכון לתמותה קרדיווסקולארית ותמותה מכל-סיבה הייתה בולטת יותר בחולים תחת טיפולי המודיאליזה ואלו עם מחלת עורקים כלילית.
החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי יתרונות הטיפול בתכשירים ממשפחת אנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים נותרים גם בחולים עם מחלת כליות סופנית. הם קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה לבחון את הבטיחות והיעילות של תרופות אלו באוכלוסייה זו בסיכון גבוה.
https://www.e-med.co.il/indications/dialysis/2022/11/25/548564/