מנתונים שהוצגו במהלך כנס ה-NKF (National Kidney Foundation) עולה כי חולים עם מחלת כליות כרונית דיווחו כי מגפת הקורונה השפיעה לרעה על הבריאות הנפשית ועל איכות הטיפול הרפואי שלהם.
החוקרים השלימו את המחקר במטרה לקבוע את ההשפעה של COVID-19 על הבריאות הנפשית ואיכות הטיפול הרפואי בחולים עם סוכרת. הם יצרו סקר ברשת שכלל 92 שאלות עבור חולים אשר כלל שאלות אודות אבחנת COVID-19, בריאות כללית, חיסונים, חשיפה לנגיף הקורונה, גישה לטיפול רפואי, בריאות נפשית, דיאטה ואורחות חיים. בנוסף, הסקר כלל שאלות שנגעו לדעתם של החולים אודות היקף ההשפעה של מגפת הקורונה על איכות הטיפול הרפואי בחולים כעת בהשוואה למצב טרם פרוץ המגפה.
החוקרים שלחו את הסקר בדואר אלקטרוני למבוגרים שפנו למרכז הרפואי במהלך 24 החודשים שקדמו למגפת הקורונה. באמצעות שאלון Patient Health Questionnaire-4 הם בחנו את תסמיני דיכאון וחרדה עליהם דיווחו המשתתפים בסקרים.
בסך הכול, 1,189 חולים (50.8% נשים, גיל ממוצע של 54.2 שנים) השלימו את הסקר עד תחילת נובמבר בשנת 2021. מבין אלו, 106 חולים דיווחו על זיהום קודם בקורונה, 94% היו חולי סוכרת, 36% סבלו מיתר לחץ דם וב-8% היה ידוע על מחלת כליות כרונית.
מהנתונים עולה כי מחצית מהחולים עם מחלת כליות כרונית דיווחו כי המגפה הביאה לכך שהטיפול הרפואי שקיבלו היה גרוע או הרבה יותר גרוע. עם זאת, 81% מהחולים עם מחלת כליות כרונית דיווחו כי הרופאים שלהם היו זמינים לענות על כל הצרכים הרפואיים שלהם.
בכלל המדגם, 48% חולים השיבו כי המגפה השפיעה לרעה על הבריאות הנפשית שלהם (21% נמצאו חיוביים לחרדה, 11% היו חיוביים לדיכאון). מהנתונים עולה כי 15% מהחולים עם דיכאון ו-10.6% מאלו עם חרדה דיווחו על השפעה שלילית של מגפת הקורונה על איכות הטיפול הרפואי בהם.
החוקרים מסכמים וכותבים כי חולים עם מחלת כליות כרונית דיווחו כי המגפה השפיעה לרעה על הבריאות הנפשית ועל איכות הטיפול הרפואי שקיבלו. לאור היקף ההשפעה של המגפה על הבריאות הנפשית של החולים, חשוב להשלים בדיקות סקר להערכת דיכאון וחרדה באוכלוסייה זו.
מתוך כנס ה-NKF